STRUDEL CU DOVLEAC

09.01.2014 10:00

STRUDEL CU DOVLEAC

 

INGREDIENTE:

 

-         ½ făină;

-         150 gr apă caldă,

-         100 ml ulei vegetal la temperatura camerei sau călduţ;

-         un praf de sare;

-         aprox 1kg dovleac comestibil;

-         3-4 linguri scortişoară măcinată;

-         300 gr zahăr;

-         100 gr nucă prăjită.

 

MOD DE PREPARARE:

Umplutura: Intr-un castron dam prin razatarea cu gauri mari, dovleacul, pe care il lasam deocamdata deoparte. Separat, dupa ce am prajit nuca, o maruntim putin cu mana. Pregatim zaharul si scortisoara, fiecare in cate un recipient, in asa fel incat sa le avem la indemana.

Foaia: Folosim o foie fragedă, frantuzească, pe care eu o stiu de la mama mea (specialitatea casei), care se face în felul următor: Intr-un vas cam de 2 kg, se pune faina, se face o mică gaura in mijlocul ei, unde se pune un praf de sare, 2-3 linguri ulei si apa calduta. Se face un aluat, care trebuie prelucrat repede pentru ca altfel se s-a rupe. In tava obisnuita de aragaz se pune ulei atat cat sa ungem tava. Daca este un pic mai mult nu-i nici-o problema.

Punem putina faina pe un platou, unde vom intinde foaia. Din aluatul care a rezultat taiem jumatate, il punem pe platou si il intindem usor cu sucitorul. Intindem cu mare grija sa nu se rupa, pana devine foarte subtire. Indepartam surplusul de faina daca exista, scuturam bine foaia de strudel, o intindem din noi pe platou si incepem sa o umple. Punem pe foaie o jumatate din dovleacul ras, il intindem pe toata foaia in proportii egale, peste care presaram putin zahar (asta si in functie de cat de dulce este dovleacul), scortisoara, nuca prajita, si 2-3 picaturi de ulei caldut. Impaturim foia ca pe un rulou, tava trebuie sa fie in apropiere, taiem foia rulata in doua si o asezam in tava. Repetam aceasta operatiune inca o data. Trebuie sa iasa 4 rulouri (dupa taiere) de strudel.Le asezam in tava, le stropim cu putin ulei si le bagam la cuptor. Se coace la temperatura de 150 grade timp de 40 minute. Daca folosim cupto pe gaz se v-a coace la foc mediu pana se rumeneste deasupra.

Dupa ce o scoatem din cuptor, o taiem felii cam de 4 cm si o pudram cu zahar pudra.

 

POFTA BUNA !

 

Aceasta placinta se poate face in perioadele de post, daca o facem in restul perioadelor se poate inlocui uleiul vegetal cu unt sau chiar untura de porc sau combinate. Iese mai frageda. Dar este foarte delicioasa oricum si nu ingrasa, daca din toate punem moderat si suntem constante in folosirea produselor.