CIORBA DE VITA CU CONOPIDA

13.02.2015 08:21

CIORBA DE VITA CU CONOPIDA

 

O ciorba foarte buna ....

INGREDIENTE:

  • 1 ceapa;
  • 2-3 morcovi;
  • 2 patrunjei (radacina);
  • 2-3 felii de telina;
  • ½ ardei gras;
  • ½ conopida de marime potrivita;
  • frunze de telina sau leustean verde;
  • sare;
  • sare de lamaie sau zeama de la o lamaie;
  • ½ kg rasol de vita;
  • 1-2 galbenus de ou;
  • 200-300 gr smantana.

MOD DE PREPARARE:

            Carnea se taie in cubulete, se spala bine si se pune la fiert cu putina sare, la foc potrivit. In acest timp pregatim zarzavatul si luam spuma din oala de cate ori este nesecar. Incepem prin a curata ceapa, morcovul, patrunjelul, telina, ardeiul gras (fiind iarna eu am pus din congelator), conopida (la fel, din congelator).

   

    Dupa ce le-am curatat, le-am taiat cubulete si daca in oala nu mai  este spuma punem intai ceapa, apoi morcovul, patrunjelul, telina, ardeiul si mai tarziu conopida, cand carnea este aproape fiarta. Conopida trebuie sa ramana buchetele, sa se vada in farfurie acele buchetele de conopida. Carnea de vita fierbe mai greu asa ca timpul de pregatire pentru aceasta ciorba va fi mai mare. Si cum orice mancare este mai buna daca se face la foc mic, dureaza pana la final cam 2-3 ore, timp in care noi putem face altceva.

    Cand carnea este moale (fiarta) si conopida deasemenea, se adauga sare de lamaie sau zeama de lamaie dupa gust (acesta ciorba nu o acresc cu bors), sare, vegeta sau delikat (daca vrem), lasam sa dea in fiert, gustam si facem dresatura din galbenul de ou si smantana. Dregem ciorba, turnand usor combinatia ou-smantana si putina zeama de ciorba fierbinte, in oala si amestecand continuu. Gustam si potrivim gustul daca mai este nevoie. La sfarsit adaugam frunze de leustean sau telina tocate marunt. Este delicioasa … POFTA BUNA!